Swedish Gem Lab News

Swedish Gem Lab News

H4 defekt hittad i Rosa CVD-diamant

ÄdelstensnyheterPosted by Conny Forsberg 2017-07-03 20:32:31
Rapaport meddelar attGemmologer vid GIA har hittat en defekt i en rosa syntetisk diamant som man normalt sett endast hittar i naturliga stenar. Klicka på ikonen nedan för att läsa.
Tillökning väntas

LabbetPosted by Conny Forsberg 2017-07-02 23:47:27
Under den tidiga hösten detta år (2017) väntas tillökning i instrumentfloran hos Swedish Gem Lab.

En FTIR-spektrometer av märket Gemmo-FTIR tillverkad av M&A Gemmological Instruments är beställd och levereras sent i september. FTIR-spektrometern kompletterar den Raman- och Fotoluminiscensspektrometer av samma fabrikat som sedan ett par år redan finns i labbet.

FTIR (Fourier Transform Infra Red Spectroscopy) är en av de viktigaste undersökningsmetoderna som finns i ett modernt ädelstenslaboratorium. Man kan med detta instrument exempelvis typbestämma diamanter och därigenom med säkerhet sålla bort möjliga syntetiska diamanter. De gängse metoderna för detta där man kontrollerar diamantens genomsläpplighet för kortvågigt UV-ljus är betydligt mer osäkert då vissa naturliga diamanter faktiskt släpper igenom detta på samma sätt som de syntetiska typ IIa.

Utöver ovanstående kan en FTIR även identifiera ädelstenar och mineral, detektera, artbestämma och kvantifiera vissa typer av behandlingar samt skilja mellan många syntetiska stenar och deras naturliga motsvarigheter. Exempelvis kan man med FTIR avgöra om en Ametist är naturlig eller syntetisk även om den saknar inneslutningar.

Swedish Gem Lab kommer under hösten att kunna hjälpa er ännu bättre än tidigare! Håll ögonen öppna för erbjudanden vilka kommer att publiceras här.För att läsa lite mer om FTIR se M&A Gemmological Instruments broshcyr HÄR